poniedziałek, 16 grudnia 2013

OCZYSZCZAJĄCA, ODCHUDZAJĄCA I POBUDZAJĄCA HERBATKA!

Kiedyś wspominałam Wam jak dobroczynne właściwości ma zwykła woda z cytryną. Dzisiaj proponuję Wam dodać kilka składników więcej a otrzymacie genialną oczyszczającą herbatkę! 
Składniki te razem wzięte mają ogromną "moc" i działają jako środek przeciwzapalny, przeciwinfekcyjny, przeciwutleniający oraz fantastycznie oczyszczający układ limfatyczny.

Oto jakie dodatkowe korzyści można uzyskać dodając IMBIR, KURKUMĘ I CAYENNE.

IMBIR:



Jest silnym narzędziem w leczeniu raka jajników, może spowolnić wzrost komórek rakowych jelita grubego, jest idealnym rozwiązaniem na poranne mdłości, imbir jest skutecznym remedium na chorobę lokomocyjną. Jedno z badań wykazało, że imbir ma właściwości przeciwzapalne i jest potężnym, naturalnym środkiem przeciwbólowym. Od dawna imbir stosowany jest jako natura;ny lek na zgagę, najczęściej używany w tym celu jest w postaci herbaty. Stosowany jest w leczeniu przeziębienia i grypy. Wiele osób używa go podczas GRYPY ŻOŁĄDKOWEJ oraz zatrucia pokarmowego, nic dziwnego, biorąc pod uwagę jego zbawienne działanie na układ pokarmowy. Imbir przynosi również ulgę przy bólach migrenowych z powodu jego zdolności do zatrzymywania prostaglandyny, która powoduje ból i zapalenie naczyń krwionośnych.
W medycynie chińskiej  herbata imbir z brązowym cukrem jest stosowana w leczeniu skurczy menstruacyjnych.

KURKUMA:


Jest naturalnym środkiem antyseptycznym i antybakteryjnym. Może zapobiec powstawaniu czerniaka jak i wyniszczyć istniejące już jego komórki. Zmniejsza ryzyko białaczki u dzieci, jest naturalnym środkiem odtruwającym wątrobę. Może zapobiegać i spowolnić postęp choroby Alzheimer, usuwając nagromadzone w mózgu płytki AMYLOIDU. Może zapobiegać wystąpieniu przerzutów różnych form raka. Jest to silny i zarazem naturalny środek przeciwzapalny, który działa jak wiele leków tego typu, jednak bez skutków ubocznych. Jest również, jak imbir, naturalnym środkiem przeciwbólowym. Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, można leczyć nim zwykłe zapalenie stawów jak i reumatoidalne zapalenie stawów. Przyspiesza gojenie się ran i pomaga w przebudowie uszkodzonej skóry.  Może pomóc w leczeniu łuszczycy i innych  chorób zapalnych skóry.

CAYENNE ( pieprz kajeński lub papryka cayenne) :




Podczas przeziębienia lub grypy, pomaga pozbyć się nagromadzonego śluzu w organiźmie, dzięki temu można poczuć znaczącą ulgę. Posiada właściwości przeciwgrzybicze - skutecznie zapobiega tworzeniu się patogenów grzybowych. Cayenne jest wspaniałym środkiem przeciwzapalnym a nawet może pomóc złagodzić alergie!
Przyprawa ta jest znana jako idealna pomoc dla układu pokarmowego . Pobudza go, zwiększając przepływ produkcji enzymów i kwasów żołądkowych . To z kolei pomaga przy zwiększeniu metabolizowania żywności i toksyn w systemie. Pieprz cayenne jest również wspaniałe zioło lecznicze łagodzące gazy jelitowe . Stymuluje ruchy perystaltyczne jelit , wspomagając zarówno asymilację i eliminację. Papryka cayenne pomaga również zmniejszyć miażdżycę, zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi ,które prowadzą do ataku serca lub udaru mózg. Cayenne jest znanym środkiem pobudzającym krążenie. Zwiększa to również puls naszego układu trawiennego i limfatycznego. Badania wykonane na Uniwersytecie Loma Linda w Kalifornii odkryły, że pieprz cayenne może zapobiegać rozwojowi raka płuc u palaczy . Inne badania wykazały również, zdolność do hamowania nowotworów wątroby. Spożywanie pieprzy cayenne na śniadanie powoduje zmniejszenie apetytu w ciągu dnia co prowadzi do mniejszego spożycia kalorii i chudnięcia. Wspomaga również organizm w spalaniu nadmiernych ilości tłuszczów. 
Poprawia zdrowie serca utrzymując znormalizowany poziom ciśnienia krwi . Oczyszcza również organizm cholesterolu i trójglicerydów.

Ok, to teraz będziemy potrzebować:

- 1 korzeń imbiru 
- 2 łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki cayenne
- 4 cytryny (3 do wyciśnięcia soku i 1 do pokrojenia jako dodatek )
- 2 litry wody
- opcjonalnie łyżeczka miodu do osłodzenia

Jeśli chodzi o imbir to będziemy potrzebować sok z niego czyli potrzebna będzie sokowirówka. Ale ja znalazłam inny sposób dla tych, którzy nie posiadają sokowirówki. Po obraniu imbiru ( najlepszy na to sposób jest zeskrobanie skórki łyżeczką lub nożem), ścieramy go na tarce, do blendera wlewamy wodę i blendujemy razem z imbirem i miodem. Zostawiamy na 5-10 minut, następnie odcedzamy przez drobne sitko, dodajemy cytrynę i resztę składników. Mieszamy do połączenia się składników, wlewamy do dzbanka, wrzucamy pokrojoną w plastry cytrynę i odstawiamy na 10 min zanim podamy. 


Można podawać zimną jak i w temperaturze pokojowej. Trwałość tej herbatki to ok. 5 dni w lodówce. 
Jest genialna na pozbycie się obrzęków nóg, rąk i zatrzymanie wody w organiźmie, wypłukując układ limfatyczny. 
Po takiej herbatce dostaniesz porządnego kopa! :) Szczególnie w momencie, gdy czujesz brak energii. 

Ściskam!

Dbajcie o siebie,

N.


13 komentarzy:

  1. Idealny zestaw dodający mocy ! Korzystam z tych przypraw od kilku lat i na prawdę wzmacniają i dają porządnego kopa energii. A przy przeziębieniu są nieocenione.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, zapomniałam wspomniec o przeziębieniu:)

      Usuń
  2. Motyw z imbirem do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja imbir przeciskam w przeciskaczu do czosnku (z Ikei, inne się nie sprawdzają)

    OdpowiedzUsuń
  4. wszytko uwielbiam :) ale zawsze boję sie surowego imbiru, zazwyczaj go suszyłam, bo smak wydawał się zbyt intensywny dla mnie, ale w takiej kompozycji jeszcze go nie spozywałam :) spróbuje przetestować ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis ten z imbirem daje rade, zrobiłam raz i teraz robię regularnie sobie taki napój. Szukałam na chudzianka.pl ciekawych przepisów na herbaty ale nic nie znalazłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile dać dokładnie tego imbiru? Bo 1 korzeń, to dla mnie niezbyt precyzyjne określenie. Korzenie są bardzo różnej wielkości. z Góry dzięki za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko wedlug wlasnej inwecji:) Jesli lubisz wyraziste smaki to kup duzy korzen lub takiej wielkosci jaki chcesz. Jesli korzen wyjdzie za ostro dla Ciebie to po prostu dolej wody. Ja tak robilam:)

      Usuń
  7. Czy pieprz musi być cayene? Mam tylko zwykły czarny, w młynku do mielenia :)Do uruchomienia właściwości kurkuminy chyba wystarczy? :-)Dziękuję za wspaniały przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pieprz cayenne to papryka i nie zastąpisz go czarnym.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dużo przydatnej treści. Ja dawniej nie wierzyłem w tego typu rzeczy, ale teraz widzę, że są skuteczne. Polecam herbatkę odchudzającą Slim Herbal System.

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis ten z imbirem daje rade, zrobiłam raz i teraz robię regularnie sobie taki napój. Szukałam na chudzianka.pl ciekawych przepisów na herbaty ale nic nie znalazłam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...