poniedziałek, 29 kwietnia 2013

ZDROWE NASTĘPSTWA KAWY

Witajcie kochani!
Dzisiaj troszkę o kawie. Tzn. nie chce Was straszyć , ani pisać o skutkach ubocznych, bo i tak większość z Was zdaje sobie sprawę z tego. Chciałabym Was z całego serca namówić lub zaproponować zdrowsze alternatywy. Jest mnóstwo ziół i herbat ziołowych , które podnoszą nasza energię, jak chociażby, znana ostatnimi czasy w Polsce Yerba Mate. Indiański eliksir, pełen minerałów, po którym również otwierają się szerzej oczy:) Jak również zioła znane w Ajuwerdzie : Brahmi, Ashwagandha lub Shatvari , są to zioła, które mają działanie podobne do kawy jak również są ziołami leczniczymi.
Jednak ja z całego serducha polecam Wam ( chociaż na kilka dni, dla sprawdzenia i przyznania mi racji :)) ) picie zielonych soków z rana z dodatkiem buraka. Tak buraka. Sok z buraka ma niesamowite właściwości pobudzające i podnoszące nasza energię. Ale trzeba uważać i nie wyciskać za dużo:) Gdyż burak jest naprawdę bardzo silnie pobudzający, w sensie podnoszenia energii oczywiście ;) Proponuje wycisnąć sok z połówki buraka i na parę minut go odstawić przd wypiciem, nie od razu, niech sobie troszkę „odparuje”, zielonego selera, pietruszki, dodać jakieś zielone liście np. jarmuż, kapusta, zielone jabłko, marchewkę dla słodkiego smaku, po wyciśnięciu dołożyć pół łyżeczki spiruliny i mamy bombę energetyczną i witaminową 1000 razy lepszą od kawy! Oczywiście to jest moja propozycja zieleniny, Wy możecie wyciskać to co macie akurat dostępne u siebie, w danym kraju lub o danej porze roku. Wszystko w Waszych rękach! :) Spróbujcie, sprawdźcie, odstawcie chociażby na 10 dni kawę i pijcie zielone soki z rana. Gwarantuję Wam, lepsze samopoczucie i więcej energii! 


sobota, 27 kwietnia 2013

ZAKWASZENIE ORGANIZMU

Dzisiaj chciałabym wspomnieć o „ ZAKWASZENIU W ORGANIŹMIE”.
Wiele z naszych objawów jak : złe samopoczucie, częste bóle głowy, zła cera, ciągłe uczucie niewyspania, chandra, zgaga to skutki przekwaszenia organizmu lub też nietolerancji niektórych białek. Zakwaszamy sobie organizm w bardzo prosty sposób, chociażby porannym piciem kawy na pusty żołądek. Trafiłam co?:) Pewnie większość z Was tak robi, bo kto nie lubi smaku i zapachy kawy o poranku. Ale niestety jest to jedna z głównych przyczyn zakwaszenia. W następnym poście podam Wam zdrowe następstwa kawy.
Zakwaszenie to zaburzenie równowagi kwasowo – zasadowej w organizmie na korzyść oczywiście czynnika kwasowego. Nasza krew ma pH 7,4 – jest więc lekko zasadowa. Spożywając za dużo mięsa, podrobów , jaj, ryb wędzonych, potraw z białej mąki, ryżu, kasz, kawy, a unikamy natomiast warzyw, to istnieje szansa, że ciągle zaburzamy równowagi nieświadomie próbujemy zakwasić krew. Pamiętajmy także, że zaburzenie równowagi może przebiegać w obie strony, czyli jeśli spożywalibyśmy tylko potrawy alkalizujące, może dojść do ZASADOWICY – równie groźnej.
Tylko, że niekoniecznie kwaśne pokarmy w odczuciach smakowych mogą zakwaszać organizm. Chociażby cytryna, działa alkalicznie mimo że jest bardzo kwaśna. Tu nie chodzi o smak, ale o zawartość pierwiastków naszych posiłkach. Zasadowość to dostarczanie sodu, potasu, magnezu i wapnia. Metale te stanowiące makro i mikroelementy, trzeba wprowadzać do organizmu z pożywieniem. Głównie alkalizują rośliny, ale nie wszystkie ! Brukselka np. jest bardzo kwasotwórcza jak również bardzo zdrowa zresztą soczewica. 

piątek, 19 kwietnia 2013

HASŁO NA DZIŚ....




                                                        ???

czwartek, 11 kwietnia 2013

TRUJĄCE BARWNIKI CZYLI: CZY NAPRAWDĘ WIESZ CO JESZ?

Witam Was po krótkiej przerwie. Zainspirowana i oburzona kolejnymi informacjami odnośnie znalezienia w jakiś mięsnych puszkach FENYLOBUZATONU – w UK, zresztą tu mieszkam – postanowiłam dołożyć oliwy do ognia i opiszę troszkę Wam o barwnikach, które dodawane są do „pożywienia”.

 

wtorek, 2 kwietnia 2013

HASŁO NA DZIŚ:


" ZADBAJ  O  SWOJE  CIAŁO, JEST  TO  JEDYNE
           MIEJSCE,  W  KTÓRYM  MUSISZ  ŻYĆ... "



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...