piątek, 6 czerwca 2014

DOMOWY KLEIK RYŻOWY



 Czyli z serii "zrób to sam i nie kupuj":) Będzie zdrowiej i taniej. Dbanie, aby pociechę swą zdrowo karmić stało się rzeczą nadrzędną. Oczywiście jak wszystko, można kupić, bo po co się męczyć. Ale ja to ja i już. Tyle wolnego czasu można bardzo fajnie spożytkować.



Do zrobienia domowego kleiku potrzebujemy brązowy ryż i dobrą wodę.







Pół szklanki ryżu moczymy całą noc.











 Następnego dnia ryż napęcznieje i zwiększy swoją objętość. Wstawiamy do gotowania, na średnim ogniu. Długo, bo ok 3 godziny, aż będzie "ciapowaty". Czekamy aż wystygnie, blendujemy i przecieramy przez bardzo drobne sitko dwa razy tak, aby oddzielić łuski.



Gotowy kleik wlewamy do słoiczka, zakręcamy i wstawiamy do lodówki.
Ważność jego jest ok. 7 dni, ale osobiście uważam, że 2, 3 dni to maksymalnie, jak powinniśmy go używać. Jest to dla dzieciątka, dlatego lepiej po 3 dniach zrobić świeży.




Dodawać go można do zupek, mleka, mieszać z jabłkiem lub gruszką.

Tyle...:)


Dbajcie o siebie i... swoich bliskich...

Wasza N.



7 komentarzy:

  1. Z brązowego ryżu? no proszę, bardzo zdrowo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy ma to wiekszy sens, skoro pozniej i tak jest pilnie oddzielany od lusek (ryz bialy a ryz brazowy - na tym chyba polega roznica?) A jak widac na zdjeciu, wyglada na papke z ryzu białego.

      Usuń
    2. Jak jest dobrry blender to zblenduje na papke "prawie" wszystkie luski, te kilka co zostanie to wlasnie sie przeciera na sitku:) Proste:) A papka jest z brazowego, tylko taki jemy:) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Wygląda na turbo zdrowy i dietetyczny. Ciekawy pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdyby tak zblendowac wczesniej? Przed moczeniem lub przed gotowaniem?

    OdpowiedzUsuń
  4. Blendowałam wcześniej, przed moczeniem. Bardzo zdrowy.

    OdpowiedzUsuń
  5. kurka ale pono blonnika lepiej dzieciom nie dawac....?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...