środa, 31 grudnia 2014

W 2015 roku...




MIEJCIE CAŁE MNÓSTWO FAJNYCH PRZYGÓD,
OTACZAJCIE SIĘ DOBRYMI LUDŹMI Z DOBRĄ I POZYTYWNĄ ENERGIĄ,
UCZCIE SIĘ NOWYCH RZECZY,
BĄDŹCIE WDZIĘCZNI KAŻDEGO DNIA ZA TO CO MACIE,
JEDZCIE WIĘCEJ SUROWYCH WARZYW I OWOCÓW,
ŻEBY KAŻDY DZIEŃ BYŁ DLA WAS  NAJLEPSZYM DNIEM W WASZYM ŻYCIU!

Tak zwyczajnie i po prostu ... BĄDŹCIE ZDROWI I SZCZĘŚLIWI, BO CAŁĄ RESZTĘ MOŻNA SOBIE KUPIĆ...

Dziękuję, że ze mną jesteście!

Nina

10 NAJZDROWSZYCH NASION NA ZIEMI

Mają różne rozmiary, kształty i kolory. Roślina dokłada wszelkich starań, aby wyprodukować każde ziarno i wypełnić je wysokim stężeniem witamin, minerałów, białek, enzymów, olejków eterycznych.
Jeśli szukasz pożywnej i sycącej przekąski to nasiona są nie do pobicia!
Nasiona to życie, nasiona to żywe jedzenie. Zawierają całe mnóstwo wartości odżywczych potrzebnych człowiekowi. 
Jak jeść nasiona?
Jest tylko jeden sposób spożywania nasion. TYLKO i wyłącznie na SUROWO. Gdy narażone są na ciepło produkują substancje toksyczne a witaminy i minerały w nich zawarte ulegają zniszczeniu.
Prażenie ziaren powoduje, że z żywego pożywienia stają się martwym. 
Nie ma na ziemi nasion, które poddane wysokiej temperaturze czy prażeniu wytrzymają bez uszkodzenia swych komponentów odżywczych.
Zawsze pamiętajcie, aby jeść nasiona naturalnie, jeść je na surowo.
Oczywiście mogą być również namoczone lub zmielone ( jak w przypadku tahini), zwłaszcza jeśli mają twardą skórkę lub są trudne do pogryzienia zębami. 
Ja nasionka i ziarenka dodaję do surówek lub sałatek. 
Moje dzisiejsze śniadanie wygląda tak:

Posiekana kiszona kapusta ( własnoręcznie kiszona!:) ), starte jabłko, marchewka, garść czegoś zielonego-u mnie posiekany jarmuż, garść mieszanki ziarenek ( dynia, słonecznik, len ) i olej lniany. 
Prosta i tania bomba zdrowia na śniadanie:)


poniedziałek, 22 grudnia 2014

...




Niesamowicie wzruszyłam się dziś rano... Gdzie przy porannej kawie, gdzieś tam w TV usłyszałam o ginącym już zawodzie CZAPNIKA. Zaczęłam słuchać i wtopiłam się w ten świat. Świat, w którym pewien Pan, przejął pasję po swoim ojcu i już od 40 lat szyje czapki, kapelusze...
Co mnie zasmuciło, nie po raz pierwszy zresztą, to fakt, że Chiny tak zalały świat, że te zawody, małe, wieloletnie biznesy rodzinne są na wymarciu.
Co jest jeszcze smutniejsze, że chińszczyzna jest tak tania, że ludzie wolą (lub nie mają wyjścia) wybrać ich, tani produkt.
Nie neguje tego, bo sama rozumiem, że ludzie mają trudne sytuacje życiowe i zmuszeni są do takich a nie innych wyborów.
Jest tyle ludzi z pasją, pasją tworzenia, robienia czegoś pięknego, ale podcinane są im tym skrzydła, bo się nie opłaca.
Marzę o tym, aby kiedyś sytuacja w naszym kraju poprawiła się na tyle, abyśmy mogli wspierać nasze, lokalne biznesy, naszych rolników, hodowców i pasjonatów.
Pozytywne jest to, że pojawiła się "moda" na ręcznie robione rzeczy. Jedyna moda, którą popieram. Jest to już jakieś światełko w tunelu.
Może nadejdzie kiedyś ten piękny dzień, w którym przestaną być nieludzko wykorzystywani pracownicy chińskich fabryk a nas stać będzie na to, aby kupić babci w prezencie świątecznym piękny, unikalny, jedyny taki, ręcznie szyty kapelusz w małym, 40 letnim zakładzie.
Mimo wszystko wierzę w to, że MOŻNA.
Dlatego wybierajmy takie prezenty na święta, lub róbmy je sami. Nie ma nic piękniejszego niż serce włożone w to, co sie samemu dla drugiej osoby zrobiło. Nie muszą to być wielkie prezenty. Wystarczy coś małego, symbolicznego, bo w końcu nie to się liczy w Święta.
Nie dajmy się temu zwariowanemu światu wciągnąć w ta machinę. Żyjmy spokojniej a szczęśliwie.
Bądźmy samowystarczalni. Uwierzcie, że można, nawet żyjąc w wielkim mieście...

Kochajcie się, szanujcie i dbajcie o siebie, nie tylko w Święta...

Wasza N.

sobota, 6 grudnia 2014

Ho ho ho !

Spotkałam Mikołaja i prosił, aby przekazać Wam, że odrobinkę się dzisiaj spóźni... Zajęty jest...


Przekazał również wiadomość:

Dbajcie o siebie!:)

N.


środa, 3 grudnia 2014

KLUSKI Z KASZY JAGLANEJ




 Ostatnio dziecię me zrobiło się  bardzo wybredne jeśli chodzi o jedzenie.
Czasem bywa tak, że stoję cały dzień przy kuchni i wymyślam co rusz to nowego, bo może znudziły jej się pewne smaki... a ona odwdzięczy mi się DWOMA kęsami ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...