wtorek, 20 stycznia 2015

ZRÓB TO SAM - PASTA DO ZĘBÓW



Wiesz, że możesz z kilku bardzo prostych składników zrobić pastę do zębów...?
Unikniesz nie tylko wszystkich toksycznych i chemicznych składników zawartych w "normalnej" paście, ale również zaoszczędzisz pieniądze:)
Jest doskonałą, zdrową i łatwą do wykonania alternatywą do zwykłej pasty.






Co potrzebujesz:

- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- opcjonalnie 10 kropli olejku miętowego - do użycia wewnętrznego.


 Olej kokosowy ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne! Badania wykazały, że olej kokosowy niszczy bakterie, które mogą być przyczyną próchnicy zębów. 
Drugi podstawowy składnik naszej pasty do zębów to soda oczyszczona. Soda jest bardzo łagodnym "materiałem ściernym", który pomaga w czyszczeniu i wybielaniu zębów oraz przywraca naturalną równowagę pH.



Możesz zrobić więcej lub mniej, w zależności jak często myjesz zęby;) - żartuje oczywiście. Zależy jak duży masz pojemnik.

Wymieszaj olej z sodą ze sobą do uzyskania konsystencji pasty, dodaj olejku miętowego, przełóż do pojemnika i gotowe:) Proste prawda? Dzisiaj będę "maltretować" moje dziecię tą pastą, także napisze jaka była reakcja.

Dbajcie o siebie !

N.

11 komentarzy:

  1. Jesteś bardzo pomysłowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć Ninuś ostatnio gdzieś przeczytałam na ten temat, miałam już ją zrobić, a tu proszę wyprzedziłaś mnie :))))) pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam nadzieję, że kiedyś będę miała tyle czasu, żeby sobie robić wszystko w wersji BIO.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super :)
    Zapraszam serdecznie TU
    http://fitella.blogspot.com/
    Dieta fit, przepisy, ćwiczenia, naturalne kosmetyki ♥

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej, hej... Uwielbiam wszystko co naturalne i zdrowe. Ja robię czasami opcje z cytryna. Z olejem kokosowym jeszcze nie probowalam ale na pewno zrobię. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej, hej... Uwielbiam wszystko co naturalne i zdrowe. Ja robię czasami opcje z cytryna. Z olejem kokosowym jeszcze nie probowalam ale na pewno zrobię. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. No proszę jakie to proste :) Zrobię!


    fitfunmamarun.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. A konkretnie jakiego oleju kokosowego używasz? :) Bo jest rafinowany i nierafinowany i jeden z nich nie nadaje się do smażenia i ma nieco inne właściwości.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...