wtorek, 17 marca 2015

PYSZNA I ZDROWA PRZEKĄSKA

Mam dzisiaj dla Was bardzo fajny przepis na smaczną przekąskę, który posiada jeden z moich ulubionych składników - CIECIERZYCĘ!


Te małe, ładne kuleczki są niezwykle uniwersalne. Oprócz słynnego hummus można ją wcinać na wiele różnych sposobów. Dzisiaj jeden z nich, mianowicie, pieczone z ziołami.
Są chrupiące i bardzo aromatyczne. Zamiast niezdrowych i drogich chipsów, zdrowa i tania przekąska :)

Co potrzebujemy:

-1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 2 łyżki oliwy - u mnie olej kokosowy
- dużo chili
-oregano
- kurkuma
-łyżka soli morskiej

Zresztą to co dodacie to już absolutnie zależy od Was i od tego co Wy lubicie, ja dałam swoje ulubione smaki.

Wszystkie zioła z oliwą/olejem mieszamy...















... wlewamy do ugotowanej ciecierzycy, mieszamy dokładnie , wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 190 - 200 stopniach ok. 50 min.
Można krócej i można dłużej. Zależy od Waszego smaku:)









Te ładne kuleczki mają całe mnóstwo wartości odżywczych.
Jedna filiżanka gotowanej ciecierzycy zawiera 269 kalorii, 45 g węglowodanów, 15 g białka, 13 g błonnika, 4 g tłuszczu i  0 gramów cholesterolu
 Jedna porcja surowej ciecierzycy zapewnia 50% dziennego zapotrzebowania na potas, witaminę A 2%,  21% wapnia, 13% witaminy C, 69% żelaza, 2% sodu, 55% witaminy B-6 i 57% magnezu. Dodatkowo ciecierzyca zawiera witaminę K, kwas foliowy, fosfor, cynk, miedź, mangan, cholina i selen.
Chociaż najczęściej pojawia się ona jako okrągła i beżowa, to istnieje kilka innych jej odmian i kolorów : czarna, zielona, czerwona.
Nie zawiera glutenu.
Żelazo, fosfor, wapń, magnez, mangan, cynk i witamina K obecne w ciecierzycy, przyczyniają się do budowania i utrzymywania silnej struktury kości.
 Ciecierzyca zawiera znaczne ilości błonnika, który pomaga zmniejszyć  ilość cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejsza to ryzyka wystąpienia chorób serca.
Selen jest minerałem, który niestety nie jest obecny w większości owoców i warzyw, ale można go znaleźć właśnie w ciecierzycy. Odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów wątrobowych i pomaga w detoksykacji niektórych związków rakotwórczych w organizmie.

Błonnik jest  powszechnie uznawany za ważny czynnik kontrolowania wagi. Powoduje zwiększenie uczucia sytości i zmniejsza apetyt, dzięki czemu czujesz się pełniejsza na dłużej, a tym samym obniża się ogólne ilości spożywanych kalorii.

Warto jeść? Pewnie, że warto!:)

Dbajcie o siebie,

Wasza N. 









14 komentarzy:

  1. M...ciecierzyca :)
    Pycha! Ja dodaje często do sałatek ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieciorę uwielbiam!!! Micha hummusu na raz;)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubimy i często się raczymy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała sprawa taka ciecierzyca

    OdpowiedzUsuń
  5. Widze że blog ciekawy ale chyba na nim nie zarabiasz. A możesz zarobić całkiem nieźle promując produkty związane ze zdrowiem , szkoda żeby ruch na twojej stronie się marnował, jak możesz dorobić sobie niezłą pensję, wpisz sobie w google - spieniężanie stron o zdrowiu i urodzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wszystko w życiu trzeba robić dla pieniędzy :)

      Usuń
    2. Lepiej bym tego nie ujela...:) dzieki:)

      Usuń
  6. Cieciorki jeszcze nie jadłam, wstyd mi i dziś pędzę do sklepu ze zdrową żywnością :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja uwielbiam cieciorkę. Jedno z ulubionych dań :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię przeglądać przeróżne przepisy. Sam według nich robię nalewki, choć lubię też eksperymentować. Ciecierzycy nigdy nie jadłem, więc muszę złożyć zamówienie u mojej żony.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przyznam się, że to coś nowego dla mnie, ale jestem świeża w temacie i każdy taki artykuł tylko mi pomaga :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawa propozycja, która warto wykorzystac w naszej kuchni - ze swojej strony mozemy jeszcze zolecic cieszace sie duzym zainteresowaniem - a wspomagajacym nasz metabolizm - mlody jeczmien (np w formie koktali), blonnik witalny, a moze cos dla osob chcacych utrzymac swoja wage a jednoczesnie potrzebujacych duzo energi? Tu najlepszym rozwiazaniem jest Yerba Mate! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...